Ύψος καρέκλας γραφείου

ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΕΝΟΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ:


Μια από τις βασικές προϋποθέσεις στο σχεδιασμό ενός καθίσματος είναι το ύψος της έδρας από το δάπεδο.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην πίεση που δέχεταιτο αφρώδες υλικό (καλουπωτή πολυουρεθάνη) από το βάρος του σώματος και πόσο μειώνεται το αρχικό ύψος του καθίσματος. 

Όταν η επιφάνεια του καθίσματος είναι αρκετάψηλά για τον άνθρωπο, τότε οι μυϊκές επιφάνειες κάτω από τους μηρούς του πιέζονται πάνω στην έδρα του καθίσματος από το βάρος τους με αποτέλεσμα να περιορίζεται ηκυκλοφορία του αίματος σε εκείνα τα σημεία.

Εξ ίσου κακό είναι το ύψος του καθίσματος να μην επιτρέπει την άνετη και εξ ολοκλήρου επαφή των πελμάτων στο δάπεδο οπότε ησταθερότητα του σώματος ελαττώνεται.

Επίσης όταν το κάθισμα είναι αρκετά χαμηλό ταπόδια αναγκάζονται να εκτείνονται πολύ μπροστά από το κάθισμα με αποτέλεσμα ναμετατοπίζουν το κέντρο βάρους και να αναγκάζουν τον κορμό του σώματος να κλείνει προςτα εμπρός και μακριά από την επιφάνεια στήριξης της πλάτης.

Η κλίμακα ρύθμισης του ύψους ενός καθίσματος είναι μεταξύ 37,5 και 52,5 εκ. για τους ενήλικες, με μέσο ύψος 43 εκ.,να εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων.

Όταν το ύψος του καθίσματος είναι μέχρι 38 εκ. εξυπηρετεί ένα σχετικά ικανό αριθμό ενηλίκων με τη διαφορά ότι οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι θα χρειασθούν χώρο για τα εκτεινόμενα πόδια τους και δημιουργούν πρόβλημα έγερσής τους από αυτά.