Menu
Λανθασμένη καθιστική θέση. Επιπτώσεις και λύσεις SIGMA OFFICE

Λανθασμένη καθιστική θέση...

 

Οι επιπτώσεις στην υγεία και πώς να τις αποτρέψετε.

 

Η στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα ζήτημα που παραβλέπεται συχνά και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας, ιδιαίτερα όταν δεν την τηρούμε ορθά.
Μάλιστα, πολλοί από εμάς αφιερώνουμε αρκετές ώρες καθιστικής δραστηριότητας είτε στο γραφείο, στο σχολείο ή στο σπίτι, χωρίς να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στον τρόπο που θα καθίσουμε στην καρέκλα.

Συνήθως, υιοθετείται μια υποχωρητική στάση, με τα πόδια να μην αγγίζουν το έδαφος, τον αυχένα να καμπυλώνεται προς τα κάτω και τους ώμους να παρατείνονται προς τα εμπρός. Η πολύωρη και επανειλημμένη αυτή θέση, θα προκαλέσει μελλοντικά διάφορα προβλήματα υγείας. 
 

 

Πώς εντοπίζεται ένας λανθασμένος καθιστικός τρόπος σώματος;


Το πρώτο βήμα για να τον διορθώσετε και να υιοθετήσετε μια φιλική προς το κορμί στάση είναι η αναγνώριση.

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια, τα οποία θα σας βοηθήσουν να τον συνειδητοποιήσετε, ώστε να τον βελτιώσετε προς το καλύτερο.

    1. Η πλάτη δεν βρίσκεται στην ευθεία, στηριζόμενη στην πλάτη της καρέκλας, αλλά είναι κυρτή.

    2. Ο αυχένας κλίνει προς τα μπρος ή προς τα πίσω, προκαλώντας τακτικούς πόνους.

    3. Κρατάτε τους ώμους σας ανασηκωμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    4. Τα πόδια σας δεν είναι τοποθετημένα στο έδαφος ή δεν υποστηρίζουν το βάρος του σώματος σας, προκαλώντας ανισορροπία.

 

 Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργεί;


Συστηματικοί πόνοι

Οι ενοχλήσεις θα ξεκινήσουν να είναι επώδυνες, εάν εξακολουθείτε να κάθεστε με το λάθος τρόπο. Οι περιοχές, οι οποίες θα καταπονηθούν σε μεγάλο βαθμό είναι η μέση, ο αυχένας και οι ώμοι.
Συγκεκριμένα, παρατηρούνται: ανεπαρκή ενεργοποίηση ορισμένων μυών, χάνοντας την ικανότητά  να υποστηρίζουν το σκελετικό σύστημα, προκαλώντας κόπωση και άσκηση υψηλής πίεσης στην σπονδυλική στήλη, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση τη μέση και την περιοχή της πλάτης.


Δυσφορία αρθρώσεων

Η λανθασμένη στάση οδηγεί σε ανισόρροπη κατανομή του βάρους, με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις να δέχονται υπερβολική τριβή κατά την κίνηση.

Παράλληλα, λόγω αυτού, επηρεάζεται ο χόνδρος, που λειτουργεί ως αντικραδασμικό υλικό, κι ως συνέπεια να αποδυναμώνεται.

Επομένως, το σώμα έρχεται αντιμέτωπο με έντονη κούραση, η οποία μπορεί να περιορίσει την ικανότητά σας να λειτουργείτε κανονικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αρθρίτιδα και τραυματισμούς.


Προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η παροχή οξυγόνου, θρεπτικών ουσιών στους μύες και τους ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, κράμπες, αδυναμία των μυών και άλλες δυσλειτουργίες, όπως: οιδήματα, καθώς η λεμφική ροή δυσκολεύεται να αποβάλει τις τοξίνες από τα κύτταρα.

 

 

 


Ποιοι άλλοι τομείς επηρεάζονται;


Παραγωγικότητα

Τα προβλήματα υγείας που προαναφέρθηκαν, έχουν αντίκτυπο και στο κομμάτι της απόδοσής σας. Διαπιστώνεται πως όσοι ταλανίζονται από μυική κόπωση, εμφανίζουν έλλειψη σύγκεντρωσης, μειωμένη ενεργητικότητα και δυσκολία εκτέλεσης των υποχρεώσεων.

 

Επιπτώσεις στη ψυχολογική ευεξία

Ο πόνος και η δυσφορία που προκαλείται από την κακή θέση σώματος μπορεί να προκαλέσει αίσθηση αδυναμίας, αυξάνοντας το στρες.


Τι θα πρέπει να προσέξουμε;

Η κατάλληλη εργονομική διάταξη είναι απαραίτητη, για να αποτρέψετε τις αρνητικές εκβάσεις.

Το ύψος του γραφείου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στο επίπεδο των αγκώνων σας, τα πόδια σας να είναι τοποθετημένα στο έδαφος με τις γωνίες των γονάτων σας να είναι περίπου 90 μοίρες.

Επίσης, η επένδυση σε ένα καλό κάθισμα είναι αναγκαία, ώστε να διαθέτει ρυθμιζόμενο ύψος και να προσφέρει υποστήριξη στη μέση, ώστε η πλάτη σας να είναι ευθυγραμμισμένη και οι ώμοι χαλαροί.

 

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείτε μικρά τακτικά διαλείμματα. Ανά μία ώρα, μπορείτε να σηκωθείτε και να περπατήσετε για μερικά λεπτά, για να ανακουφίσετε το σώμα σας, κάνοντας ασκήσεις που ενισχύουν τον μυικό σύστημα.

 

 

 Απολαύστε μία ξεκούραστη καθημερινότητα με ένα πραγματικό "εργαλείο"  ... το ΣΩΣΤΟ κάθισμα για το σώμα σας!

 

>> Ανακαλύψε τις μοναδικές προσφορές σε καθίσματα γραφεία για αυτό το μήνα. Περισσότερα μπορείς να βρεις, κάνοντας κλικ εδώ!

 

εργονομικό κάθισμα

 

 

 

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΑΣ:

 

 

 

>> Έχετε απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας και το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας μας θα σας βοηθήσει.

espa-logo
espa-logo