Menu
Επιστροφή στα .. Σχολεία SIGMA OFFICE

Επιστροφή στα .. Σχολεία

 

Η έναρξη της νέας σχολικής χρoνιάς φέρνει τους γονείς αντιμέτωπους με ένα καίριο και πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά στην ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ σώματος, που  πρέπει να έχουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας στο γραφείο τους, όταν μελετούν τα μαθήματα τους.

Το σημαντικό είναι να μάθει ο άνθρωπος να χρησιμοποιεί σωστά το κάθισμα, από νεαρή ηλικία.

 

 

 Οι γονείς δυστυχώς δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην σωστή στάση που πρέπει να έχει το σώμα του παιδιού στη μελέτη των μαθημάτων του με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μυοσκελετικές κακώσεις από την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) προσβάλλουν συνήθως τη ράχη, τον αυχένα, τους ώμους και τα άνω άκρα, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και στα κάτω άκρα. Τα προβλήματα υγείας κυμαίνονται από τις ελαφρές ενοχλήσεις και τους πόνους και τα καθιστούν "αντιπαραγωγικά" σε σχέση με το διάβασμα τους, έως τις σοβαρές ασθένειες π.χ. κύφωση, σκολίωση κ.λ.π.

 

Ευτυχώς, η επιστήμη της ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ εδώ και πολλά έτη έχει δώσει απαντήσεις και στο μείζον αυτό ζήτημα.

 

# Μα τι εννοούμε όταν λέμε εργονομία ?

Η εργονομία είναι μια επιστήμη του 20ου αιώνα η οποία γεννήθηκε από την ανάγκη προσαρμογής του περιβάλλοντος στις ανθρώπινες ανάγκες. Η εργονομία αναζητά μεθόδους προσαρμογής των μέσων εργασίας ή των συνθηκών εργασίας στο άτομο, μέσω της μελέτης των προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει κατά την προσαρμογή του στο περιβάλλον.

Η εργονομία στον κλάδο του επίπλου γραφείου, ασχολείται με τον σχεδιασμό του καθίσματος με στόχο να προσφέρει τις ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ λειτουργικές και ορθοπεδικές συνθήκες στο χρήστη του, χωρίς να επιβαρύνει ή να δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα υγείας.

 

# Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το ΙΔΑΝΙΚΟ κάθισμα γραφείου για το παιδί μου ?

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

 Η ΣΩΣΤΗ στήριξη της περιοχής της μέσης και της σπονδυλικής στήλης, που επιτυγχάνεται μέσω συγχρονισμένης κίνησης της πλάτης και της έδρας του καθίσματος συμβάλει στην αποφυγή μυοσκελετικών παθήσεων.  Ιδανικά, θα πρέπει οι ώμοι να στηρίζονται και η πλάτη να ρυθμίζεται καθ΄ύψος ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδιού.

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ ΟΣΦΥΪΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

 Η οσφυϊκή περιοχή του παιδιού, θα πρέπει να παραμένει ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ. Εξαιρετικά σημαντικό είναι να επιλεγεί ένα κάθισμα στο οποίο έχει προβλεφθεί ειδική ρύθμιση υποστηρικτικού μηχανισμού στην μέση (οσφυϊκή περιοχή). Η ρύθμιση της κλίσης της πλάτης είναι αναγκαίο να φέρει μηχανισμό συνεχούς υποστήριξης permanent contact ή synchron έτσι ώστε να μπορεί να «ανακουφίζει» την σπονδυλική στήλη και να προσφέρει συνεχή υποστήριξη σε αυτή, ανάλογα με το βάρος του παιδιού.

 

ΣΤΑΣΗ ΠΟΔΙΩΝ

1. Τα πόδια του παιδιού όταν κάθεται στο κάθισμα, θα πρέπει να ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ορθή γωνία και να ακουμπούν στο πάτωμα για να μη διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος και να μην μειώνεται η σταθερότητα του σώματος. Η ρύθμιση του καθίσματος μπορεί να διαμορφωθεί όταν το παιδί καθίσει μπροστά στο κάθισμα και ρυθμίσει το ύψος του έτσι ώστε το υψηλότερο σημείο της έδρας να είναι κάτω από το γόνατο.

 

2. Το βάθος του καθίσματος θεωρείται ιδανικό για ένα παιδί, όταν μπορεί το σώμα να ΑΚΟΥΜΠΑ  στην πλάτη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στα πόδια, είτε γιατί τα πόδια ανασηκώνονται και σταματά η κυκλοφορία του αίματος, είτε γιατί το σώμα είναι πολύ μπροστά και δεν μπορεί το παιδί να ακουμπήσει με τους αγκώνες του στα μπράτσα του καθίσματος.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ

  Τα μπράτσα πρέπει να παρέχουν ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ στους βραχίονες έτσι ώστε να μειώνεται η πίεση στους ώμους και την πλάτη. Η ρύθμισή τους εμπρός πίσω ή πάνω κάτω κρίνεται αναγκαία για να προσαρμοστεί όσο το δυνατό καλύτερα στα δεδομένα του σωματότυπου του παιδιού. Αν οι βραχίονες κρέμονται ή είναι πολύ ανασηκωμένοι προκαλείται δυσφορία στο χρήστη και κούραση.

 

ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ  ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ

1. Η κατασκευή της ταπετσαρίας του καθίσματος η οποία θα πρέπει να έχει κατασκευασθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα σημεία πίεσης να μην είναι ΑΙΣΘΗΤΑ στους γλουτούς, ακόμη και μετά από πολύωρο κάθισμα. Η πολυουρεθάνη που υπάρχει εσωτερικά θα πρέπει να έχει την κατάλληλη πυκνότητα έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξει και να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος στους μηρούς.

 2. Το ύφασμα και τα υλικά ταπετσαρίας πρέπει να μπορούν να ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ, δηλαδή τα υλικά πρέπει να απορροφούν τη θερμοκρασία του σώματος και την υγρασία ώστε να αποτρέπουν τη δυσάρεστη αίσθηση που δημιουργείται όταν υπάρχουν μεταβολές στη θερμοκρασία. Τα υφάσματα θα πρέπει να είναι αντιολισθητικά για να διατηρούν το σώμα πάνω στο κάθισμα και να μην το αφήνουν  το παιδί να γλιστρήσει προς τα εμπρός έτσι ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα στην σπονδυλική στήλη.

3. Το πρόσθιο άκρο της έδρας θα πρέπει να είναι στρογγυλεμένο για να ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ η οδυνηρή πίεση στους μηρούς και το πίσω τμήμα θα πρέπει να είναι ελαφρά υπερυψωμένο στο τέλος του ώστε να υποστηρίζει τη λεκάνη.

 

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ???


Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα άνετο και υποστηρικτικό κάθισμα γραφείου

 - η σωστή καρέκλα γραφείου πρέπει να δένει απόλυτα στο σώμα του παιδιού σας, 
-  να ταιριάζει με τις ανάγκες εργασίας του, 
-  να του παρέχει σωστή υποστήριξη στα σημεία που χρειάζεται περισσότερο και 
 - να ενισχύει μια υγιή στάση σώματος.

 

 

Ένα κάθισμα που μπορεί να καλύψεις ΟΛΕΣ τις ανάγκες του παιδιού σας όταν κάθεται, αποτελεί μία ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ λύση.

 

Στη SIGMA OFFICE θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα εργονομικά καθίσματα με 5ετή γραπτή ΕΓΓΥΗΣΗ καλής λειτουργίας, που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες του παιδιού σας αλλά και τις δικές σας.

 

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΑΣ :

«Προσπαθήστε να μην μένετε καθιστοί πολλές ώρες. Όταν όμως κάθεστε, προσπαθήστε να επιλέγετε Καθίσματα που συμμορφώνονται με τις αρχές της εργονομίας και εφαρμόζουν άψογα στις ανάγκες του σώματος σας»

 

 

 

>> Έχετε απορίες ? Επικοινωνήστε μαζί μας και το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας μας θα σας βοηθήσει.

 

 

espa-logo
espa-logo