Menu
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Φωτισμός γραφείου SIGMA OFFICE

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14. Φωτισμός γραφείου


Ο σωστός Φωτισμός

Ο φωτισμός είναι μια μεταβλητή εξαιρετικά σημαντική για την εργασία γιατί αποτελεί πηγή ενόχλησης των εργαζομένων. Πριν καθοριστεί στο χώρο εργασίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη συνδυαστικά αρκετά στοιχεία που αφορούν την επιφάνεια εργασίας, τα χρώματα που επικρατούν στο χώρο, τον φυσικό και τεχνητό φωτισμό, την χρήση Η.Υ κλπ.

Στις περισσότερες εργασίες χρειάζεται να βλέπουμε τα υλικά, τα προϊόντα, τα γράμματα στον Η.Υ, καθαρά. Εάν δεν μπορούμε να δούμε καλά, εύκολα υποφέρουμε από κόπωση, υπερένταση και πονοκεφάλους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πάνο Δρακόπουλο του ΤΕΙ Αθηνών, στο μάθημα «Εργονομία & Φωτισμός Περιβάλλοντος», ο φωτισμός μπορεί να προκαλέσει οπτική δυσφορία για αυτό θα πρέπει να εξετάζονται οι παρακάτω συνδυαστικά οι παρακάτω μεταβλητές:

Ελλιπής ή υπερβολικός

Η μεταβλητότητα του φωτισμού στην επιφάνεια εργασίας

Η Θάμβωση

Οι ανακλάσεις πέπλωσης

Οι σκιές Η φωτεινή μαρμαρυγή.

Τα ευρωπαϊκά standards θα έλεγε κανείς ότι μιλούν για φωτισμό περίπου 500lux χωρίς να μιλούν εγγυημένα για ξεκούραστο φωτισμό. Στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 70% των εργαζομένων στην Ευρώπη μιλούν για ξεκούραστο φωτισμό. Ο ιδανικός φωτισμός μέσα στο χώρο της εργασίας είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ φυσικού και ηλεκτρικού φωτός. Το φυσικό φως δεν προκαλεί οπτική δυσφορία και αρέσει στους εργαζόμενους περισσότερο. Δημιουργεί περιβαλλοντική διέγερση εφόσον αυτό κατανέμεται και μεταβάλλεται χρονικά στην διάρκεια της ημέρας. Ο ηλεκτρικός φωτισμός βοηθά στην ορατότητα, είναι απαραίτητος αλλά σπάνια λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία του εργαζόμενου.

Η Εκπαίδευση εργαζομένων -Stretching at Work    

Η κατάρτιση των εργαζομένων στου κανόνες της εργονομίας και της προστασίας της υγείας τους μέσα στο εργασιακό περιβάλλον είναι κομβικό στοιχείο για την πρόληψη οποιουδήποτε ατυχήματος και την διασφάλιση των όσο το δυνατό καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Όταν γνωρίζουμε πως θα προστατευθούμε από τις παθογένειες που δημιουργούνται μέσα στον εργασιακό χώρο και αυτό γίνει βίωμα και εταιρική κουλτούρα σε εργοδότες και εργαζομένους , τότε η «εργονομία» αποκτά το πραγματικό νόημά της, που δεν είναι άλλο από τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της.

Η Εργονομία δημιουργεί θετικές επιδράσεις στο άτομο και βοηθά στην ψυχική του υγεία, προκαλεί δηλαδή σε αυτόν μια κατάσταση ευεξίας κατά την οποία μπορεί να αντιληφθεί τις προοπτικές του, να αντιμετωπίσει τις φυσιολογικές πιέσεις στην ζωή και να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα συνεισφέροντας στην κοινότητά του.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα γίνει η 2η σημαντικότερη αιτία ανικανότητας στον κόσμο. Αυτό λαμβάνει περισσότερες διαστάσεις στην χώρα μας η οποία μαστίζεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

Το συνολικό κόστος των διαταραχών ψυχικής υγείας στην Ευρώπη υπολογίζεται στα 240 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το 27% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη επηρεάζεται από προβλήματα ψυχικής υγείας (αντιστοιχεί σε 93 εκατ. Ανθρώπους). Τα 136 δις από τα 240 προκύπτουν από την χαμένη παραγωγικότητα που λαμβάνει τις συστηματικές απουσίας λόγω άδειας ασθενείας).

 

Πολύ σημαντικό για τους εργαζόμενους σε καθιστική στάση και σε χρήση Η.Υ είναι η ολιγόλεπτη άσκησή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα .Οι ασκήσεις αυτές ή αλλιώς (στρέτσινγκ) βοηθάει στην αποσυμπίεση των σπονδύλων και όλων των αρθρώσεων, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει την οξυγόνωση των ιστών, ενώ επιτείνει τη ροή της ζωτικής ενέργειας.

Οι ασκήσεις αυτές και ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεσή τους, αποτυπώνονται στην παρακάτω εικόνα.

Πηγή: Office ergonomics, Guidelines for preventing Musculoskeletal Injuries, January 2010, (http://www.worksafenb.ca/docs/officeedist.pdf)

espa-logo
espa-logo